Bæredygtigt madkultur

i Sydafrika

Om projektet

I forbindelse med Covid19 pandemien og lockdown, er fattigdommen og fødevareusikkerheden i Sydafrika vokset markant. Mange familier står uden indkomst og mulighed for at sætte mad på bordet.

Hvis lokale organisationer ikke dagligt delte mad ud i Grabouw og Elgin Valley, ville mange børn lige nu gå sultne i seng.
Før var børnene sikret et måltid mad gennem skolen, men pga. fortsatte periodiske lockdowns kører skolerne ikke på fuld kapacitet.

 

Gennem projektet går vi ind og styrker tre små lokale civilsamfundsorganisationer i Grabouw i Sydafrika, som har uddelt mad til de allerfattigste siden pandemiens start.
Fokus er på langsigtet udvikling og rettighedsbaseret tilgang til fødevaresikkerhed.

Gennem projektet kan vi sikre træninger af de tre organisationers ansatte og frivillige i ernæring og sundhed, samt dyrkning lokalt af grøntsager og urter.
Sammen med vores partner sætter vi også fokus på deres rettigheder til vand og jord til dyrkning – og hvad deres muligheder er for at gøre brug af disse rettigheder hos de lokale myndigheder.

Et andet vigtigt mål er at styrke dem i at opbygge relationer i nærområdet og sikre oplysning i de civilsamfund, hvor de ofte både bor og arbejder side om side med de mennesker, de hjælper.

Et lille køkken vil blive bygget hos Bethesda’s Kids, en af de tre organisationer, som har uddelt mad siden pandemiens start. Reagan, som leder Bethesda Kids laver i dag mad til flere hundrede mennesker om dagen fra sit køkken og sin baghave.

Start
2021

Land
Sydafrika

Strategiske partnere
Designers without Borders SA
CISU – Civil Society in Development

Verdensmål

Sultkrisen i Sydafrika

Fødevareusikkerhed er drevet af flere og komplekse faktorer som klimaforandringer, ulighed, konflikt og nu covid19 lockdowns.

I Grabouw, i Sydafrikas vestlige provins, har pandemien og lockdown yderligere intensiveret fattigdommen og øget fødevareusikkerheden. Det er i et område, hvor der i forvejen var høj arbejdsløshed – og hvor en stor del af indbyggerne er afhængige af sæsonarbejde på de omkringliggende storfarme og fabrikker.

27% af børn under 5 år i Sydafrika er fysisk og mentalt påvirket af kronisk underernæring. Det betyder, at forkert kost og mangel på mad påvirker deres vækst og udvikling. Nogle af hovedårsagerne er fattigdom kombineret med skiftet fra en traditionel, nærings- og fiberrig kost til ultraforarbejdede fødevarer, som har et lavt nærings- og fiberindhold og et højt indhold af sukker, fedt, og salt.

Der er ikke tradition for subsistenslandbrug i Grabouw og Elgin Valley, hvilket ellers kan sikre mad gennem selvforsyning. Det skyldes primært manglende adgang og rettigheder til jord og vand. De er derfor afhængige af den mad, de kan købe i supermarkederne, fordi de har svært ved at dyrke egne afgrøder.
Samtidig har globale klimaforandringer og nu Covid19, resulteret i, at fødevarepriserne er steget voldsomt de seneste år. De billigste fødevarer er de ultraforarbejdede varer med et lavt ernæringsindhold. For mange børn betyder det, at den daglige kost er rig på sukker, fedt og salt – og ofte består af hvidt toastbrød, margarine, billig sodavand og juice.

Det er særligt de sårbare og fattige samfundsgrupper, der rammes af fødevarekrisen. Det er børn af de allerfattigste, gravide, ældre, hjemløse og smittede med HIV eller tuberkulose.

Bethesda Kids

Bethesda Kids er en lille, primært frivilligt drevet organisation, som kører små børneklubber i Grabouw og Elgin Valley.
De har fokus på adgang til sport, kultur og kreative aktiviteter for børn.
Bethesda Kids har været aktive i 10 år og ledes af en lokal ildsjæl, Oem Reagan.
I forbindelse med pandemien gik flere og flere af børnene fra deres projekter sultne i seng. Og de begyndte derfor at lave og uddele mad til ca. 1000 mennesker dagligt, støttet af donationer fra de lokale kirker. De har også etableret en køkkenhave i forbindelse med vores CISU partnerprojekt i 2020.

Soul food grabouw

Soul Food

Soul Food Harmony er en lille organisation i Grabouw, som har eksisteret i mange år. De arbejder med efterskole aktiviteter for børn og har fokus på sport, kreative projekter, miljø og bæredygtighed. De arbejder også med forebyggelse af alkohol og stofmisbrug i familier.
Allerede før pandemien lavede de mad til de børn, som deltog i deres aktiviteter. Men har nu udvidet dette initiativ til at inkludere et suppekøkken. De driver samtidig en lille kiosk og take-away for at rejse midler til mad. De har også etableret en køkkenhave i forbindelse med vores CISU partnerprojekt i 2020.

House of Elohim

House of Elohim er en kirkebaseret organisation. De fokuserer på religiøse aktiviteter og projekter for unge, og har under pandemien sat særligt fokus på at uddele mad til fattige og udsatte.  De har også etableret en køkkenhave i forbindelse med vores CISU partnerprojekt i 2020.

Vi er en frivillig not-for-profit-organisation, og vi er afhængig af støtte fra private.